Architect’s studio / Manoj Patel Design Studio

0

Architect’s studio / Manoj Patel Design Studio

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© MK Gandhi Studio

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeArchitect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Windows, HandrailArchitect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Living Room, Brick, Garden, Patio, CourtyardArchitect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Stairs+ 29

  • Area Area of this architecture project Area :  2022
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers :  BE Comfort, Dti, Sai Alumina

More SpecsLess Specs

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Exterior Photography, Garden, Patio, Courtyard
© MK Gandhi Studio

Text description provided by the architects. Manoj Patel Design studio’s new workspace spreads over a plot area of 1350 sqft. surrounded by the urban fabric, revolves around the play of volumetric masses juxtapose with colorful graphics. To create an experience of material palettes, touch, feel, and understand them in detail was the main idea to create a CO-Working studio space. On entering, the studio greets with bold adaptive artworks on the entry gateway from clay tiles infused with stonework and colors. A studio’s facelift seems to be a metaphor for the natural habitat around. Floral variations seem to be a sculpturesque line between studio space and art installations.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Windows, Handrail
© MK Gandhi Studio
Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Image 26 of 29
Plans
Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Chair, Windows, Shelving
© MK Gandhi Studio

Connecting amphitheater inside has a bespoke feature wall with a minimal ceiling that sets to enjoy the celebrations of making an avenue connecting, the design community and becoming a place for experiments, learning, and sharing ideas together. The visual identity uses bold polychromatic shades with voluminous spaces to convey a vibrant visual of youthfulness and story tales inside the workspace. A giant translucent metallic door welcomes within the main office space. An elongated spatial arrangement of reception and an informal waiting area signifies an open feature of welcome lobbies. The backdrop mural’s aspiration was to craft clay into delicate wall hangings that are based on curves and create curiosity from around when passersby visit. The lift wall is embodied with the clay tile and the mosaic tiles cluster highlights the variants inside the space.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Table, Stairs
© MK Gandhi Studio

A series of intensive design layouts gave rise to creating an entertaining triple-height corner of pockets with activities, 3D metals murals, and clay modules on the perpendicular wall. One can visually feel this connectivity through barrier-free openings. Horizontal and vertical curving geometry of colors meticulously introduces a new form of material palette collection on the wall. A new ideology is taken into consideration while designing the triple-height mural wall, which can evolve over time with new ideas exploring fabric for new generations. Façade explores another surface treatment of the studio’s hand-crafted material details. Strips of vernacular material are oriented to form free floral forms that change accordingly. Overlapping them with subtle blue color and balcony canopies pops out for the façade volume. The convertible Principal Architect’s cabin into a conference area collaborates with a sit-out space to have informal conversations and meetings as part of different experiences.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Shelving, Chair
© MK Gandhi Studio
Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Image 29 of 29
Section – BB
Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Table, Chair
© MK Gandhi Studio

Spaces are arranged as pockets of open and enclosed around the central waiting lounge on the first floor. This waiting lounge is based on the idea of creating a place with unique combinations of organic shapes, neutral colors, and curved graphics on the wall. The triple-height building connects the spaces via different openings, which mainly act more as punchers for more connectivity. On the above floors for the staff’s work desk, a thoughtful intervention has been added. A bridge with double-height connections within the above 2 floors, to connect with fellow teammates and gets to learn or pass on learning easily without any barriers. A series of different visual working pockets turn out to be a combination of work, interaction, and relaxation for the staff as well as the clients who visit. While traveling from one floor to another there are tile backdrops designed that act as an engaging storytelling concept inside the studio.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Interior Photography, Facade, Garden, Courtyard
© MK Gandhi Studio

The studio is always willing to experiment with new things and continuously develop them into executions. For this, the office came up with an in-house material studio where the manufacturers can directly interact with the project leads and integrate collaborative processes. Considering new perspectives and technological upliftment in the same sector, digitalization has also been added into this space. Cantilever balcony projections ensure safety and generate curiosity of communications with one another in the open air. Colorful materials display a gradient effect on subtle walls.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Exterior Photography
© MK Gandhi Studio
Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Image 28 of 29
Section – AA

One of the accent walls exhibits possibilities on materials that can be altered as per applications and can be used numerous times as per the designer’s thoughts. Co-Working space divides functions based on public and private intervention in the building on the above floors. Thinking out of the box, the studio incorporated a penthouse on the last 2 floors that serve to be a relaxing zone for the staff alongside introducing the clients to the technologies and layout orientations fitted inside. Barrier-free studio living encompasses the open-minded spaces yet caters to private needs. An informal highchair seat out on the terrace garden has green and self-sufficient biophilic designs that breathe natural light and ventilation. Play of mood-setting lights and music reestablishes connect with working in nature for drawing inspirations and progressive character of mind.

Architect’s studio  / Manoj Patel Design Studio - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade
© MK Gandhi Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vadodara, Guyarat, India

Click to open map

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

About this office

Cite: “Architect’s studio / Manoj Patel Design Studio” 17 Jun 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...