A Cross-Demographic Platform For Creators

House in an Olive Grove / vardastudio

0

House in an Olive Grove / vardastudio

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior Photography
© Creative Photo Room

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior PhotographyHouse in an Olive Grove / vardastudio - Exterior PhotographyHouse in an Olive Grove / vardastudio - Interior Photography, Dining roomHouse in an Olive Grove / vardastudio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Sink+ 9

  • Area Area of this architecture project Area :  207
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

More SpecsLess Specs

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior Photography, Windows
© Creative Photo Room

Text description provided by the architects. The owner of the house was brought up in Athens in a small 60sqm city apartment. He used to spend his summer holidays in Cyprus where his mother is from. His memories of his grandparents’ traditional stone home were a big inspiration to how he wanted his family home to be but in a new, contemporary way.

House in an Olive Grove / vardastudio - Image 9 of 9
Ground Floor Plan

The house is built in a plot full of olive trees. The architect’s main goal was to protect as many trees as possible and integrate the residence. Hence the residence is “inserted” among the olives, and sits surrounded by a sea of silver-green.

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior Photography
© Creative Photo Room

The building consists of areas covering one’s basic needs: On the ground floor, there are three bedrooms, 2 bathrooms, and a kitchen with a living room in an open-plan space. There is an extra room isolated on the first floor, which is used as a sanctuary for different uses, mainly yoga exercise, whilst looking out to the horizon.

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior Photography
© Creative Photo Room

The shape of the house creates an internal courtyard that functions as a connecting link between the two basic volumes of the building. The one side accommodates the three rooms and on the other side the common areas. The courtyard is big enough to ensure the two volumes function separately without mixing their uses.

House in an Olive Grove / vardastudio - Interior Photography, Dining room
© Creative Photo Room
House in an Olive Grove / vardastudio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Sink
© Creative Photo Room
House in an Olive Grove / vardastudio - Interior Photography, Kitchen, Windows, Facade, Countertop
© Creative Photo Room

All the building volumes and interior spaces open out onto the courtyard, which connects all these spaces practically and visually. At the same time, strategically placed openings reveal the olive trees, which can then be seen from the interior of the house as well as from the courtyard, to make the latter feel more open and connected to the environment outside the house.

House in an Olive Grove / vardastudio - Exterior Photography, Facade
© Creative Photo Room

Project gallery

See allShow less

About this office

Cite: “House in an Olive Grove / vardastudio” 05 Jul 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...