Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects

0

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, Fence
© Ben Hosking

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Facade, CourtyardJan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior PhotographyJan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, FacadeJan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, Facade+ 40

  • Area Area of this architecture project Area :  200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Lead Architects : Jeremy Anderson, Scott Eldridge

More SpecsLess Specs

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Facade, Courtyard
© Ben Hosking

Text description provided by the architects. This project was an opportunity to design a house for ourselves – a place to work and rest, a space that enhances the ritual of everyday life, perimeters that expand to engage the landscape and mediate privacy and the environment, a building that would function well while aging beautifully.  It was a project to explore personal ideas, evolve the principles of our practice while maintaining a quiet restraint and purity of intention.  

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, Facade
© Ben Hosking
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Image 39 of 40
Sections & Elevations
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Living Room, Facade
© Ben Hosking

The house was conceived as a single space that could be divided into zones to live.  We found the aspect of the site we enjoyed the most was sitting under the eucalypts with northern sun during the day and the shelter the canopies provided whilst enjoying the sea breezes.  We were drawn to the feeling of achieving this throughout the year, and the origins of the design can be traced back to this idea of a deck floating over the site under the gum trees.

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Kitchen
© Ben Hosking
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Image 37 of 40
East Elevation
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Ben Hosking
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Bathroom, Bathtub
© Ben Hosking

From this other ideas and requirements were carefully introduced, maintaining clarity whilst considering the requirements we needed to live.  This motivated the development of the central core that defines privacy, and integrates all utilities whilst maintaining free circulation around the perimeter. There were no rooms in this project that had the conventional expectation of a room with walls and a door.  The adaptable zoning extends to the landscape where the house can be almost entirely opened and the external screens adjusted to expand internal volumes or define aspects of the site. 

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, Facade
© Ben Hosking
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography, Door, Windows, Facade
© Ben Hosking

The structural solution was elegantly resolved to afford this flexibility through a timber structure, working closely with the landscape architect ensured the full experience of the site and larger area beyond the physical perimeter of the house. The prevailing use of timber was important, it requires care in application, and allows for the finesses of cladding, strength of structure, and durability of hardwood ply lining.  There is a beautiful quality in the smell of timber and the sound of footsteps across the hardwood floor.

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography
© Ben Hosking
Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Image 38 of 40
West Elevation

The internal scale of the house expands toward the north and maintains a substantial presence for the modest footprint of 100sq.m, which becomes a key contribution to its efficiency, cost and sustainability (internally regulated by passive cooling and a single heat source) alongside its use of durable reclaimed materials including the structure with the capacity to be dismantled.

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Interior Photography
© Ben Hosking

The format of the house was established and developed over a number of years refining the proportions and structure that inform the way the spaces operate. External timber screens articulate the form and provided an opportunity to establish a layered adjustable perimeter.  Their role is one of both function but also gesture, where their simple operation promotes meaningful engagement and daily awareness as they subtly articulate the form and regulate the internal light and privacy. Throughout the day the feeling of the spaces is changed by the way light is permitted, reflected, filtered or excluded through the screens.  It’s a powerful gesture that is even more dramatic and varied than anticipated.  

Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects - Exterior Photography, Fence, Facade
© Ben Hosking

Project gallery

See allShow less

About this office

Cite: “Jan Juc Studio / Eldridge Anderson Architects” 17 Jun 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...