Cultural: News, Travel & Trendsetters

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga

0

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Bed, Bedroom
© Bonell+Dòriga

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Living RoomRenovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Table, WindowsRenovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Bathroom, SinkRenovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Windows, Facade, Balcony+ 18

  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Lead Architects : Laura Bonell, Daniel López-Dòriga

More SpecsLess Specs

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Living Room
© Bonell+Dòriga

Text description provided by the architects. The project of Walden-7 (1973-75) in Sant Just Desvern (Barcelona) is the culmination of the experimental urbanism Ricardo Bofill developed during the 1960s and 70s in various places of Spanish geography. The series of projects built in Sitges, Reus, and Calpe, along with the failed utopia of the City in Space in Madrid, concludes with the construction of Walden-7, the most ambitious of his projects until that point, but also the most polemic: the problems derived from its structure extend over time, to the point in which the demolition of the whole building is considered in the 1980s. Finally, and after a costly intervention, the building is listed as a heritage asset.

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography
© Bonell+Dòriga

In a moment in which the restoration of existing structures is seen as a necessary step toward a more sustainable balance of our planet’s resources, the project for the refurbishment of one of the building’s 446 apartments presents the added question of how we should deal with contemporary architectural heritage. This is a building so recent that its authors still live and are still active in their profession. And this is, at the same time, a work of architecture that after decades of oblivion, it is currently reviving due to its photogenic presence on social media and ambition to recover a particular experimental spirit in architecture: sometimes from the social, urban, or playful background, other times from the purely aesthetical.

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Sofa
© Bonell+Dòriga
Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography
© Bonell+Dòriga

Four modules developed on two floors define this dwelling situated on levels 12th and 13th of the building. The ground floor is transformed into an ample open space, while the bedrooms are placed on the first floor. In this project, however, it is more important to talk about context and language than to discuss the configuration of its spaces.

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Image 15 of 18
Axonometry

Located in the central part of the complex, its belonging to the building is practically inescapable, even in its interior. Every one of the apartment’s windows frames fragments of Walden-7. Light comes in shaded in turquoise in the northern rooms, more reddish in the south.

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Table, Windows
© Bonell+Dòriga
Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Image 17 of 18
Plan – 12th floor
Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Image 18 of 18
Plan – 13th floor
Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Living Room
© Bonell+Dòriga

In this context, it was essential that our intervention established a connection with the rich fabric of Bofill’s architecture, but without trying to mimic it. The project introduces flashes of colors from the outside in brick red, dark blue, and sand. The topographies that Bofill envisioned for the interior of the apartments, but which were rarely built, are re-thought and adapted to the needs of the new owners and future users, with wide benches that turn into sofas, that end up connecting with the existing staircase, which is kept in its upper steps, only painted. The stepped geometry appears in the laying of the two-toned tiles in the bathrooms. And the circle shape, so ubiquitous in the configuration of the building and its morphology, materializes in various ways: the red step, the lights, the arched divisions, or the mirrors.

Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga - Interior Photography, Windows, Facade, Balcony
© Bonell+Dòriga

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sant Just Desvern, Barcelona, Spain

Click to open map

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

About this office

Cite: “Renovation of an Apartment in Walden-7 Building / Bonell+Dòriga” [Reforma de una vivienda en el edificio Walden-7 / Bonell+Dòriga] 22 Aug 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy