A Cross-Demographic Platform For Creators

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE

0

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade
© Marie-Caroline LUCAT

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade, WindowsUniversity of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Stairs, FacadeUniversity of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Facade, GlassUniversity of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Windows+ 37

  • Area Area of this architecture project Area :  12570
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers :  GRADHERMETHIC, Porcelanosa

  • Lead Architect : Antoine Assus

More SpecsLess Specs

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade, Windows
© Marie-Caroline LUCAT

Text description provided by the architects. Result of the Campus Plan – an exceptional financing scheme created in 2008 for redeveloping and upgrading the built facilities of French Universities- the project consists of two buildings accommodating most of the teaching facilities of the University of Montpellier 2.

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade
© Marie-Caroline LUCAT
University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade, Windows
© Marie-Caroline LUCAT

The large-scale operation is divided into two volumes, one dedicated to shared rooms and the other to the bio-ecology center of the UFR of Sciences and it replaces 5 existing buildings now considered obsolete and unsuitable for teaching purposes. The current morphology of the project is derived from a challenging context: on one hand, the imposed location and footprint, and on the other, the desire to remain faithful to the original master plan of Rene Egger, conditions which at times prove contradictory. 

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Stairs, Facade
© Marie-Caroline LUCAT
University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Windows, Facade
© Marie-Caroline LUCAT

The chosen volumetry is therefore aimed at preserving the open character imagined by Egger whilst, on the plan, enclosing what was intended to be an open garden. The main volume is therefore lifted from the ground, and it frames the longitudinal entrance hall giving access to the amphitheaters. From the outside transparency is chosen as a guiding language, accompanied by the reflective metal skin of the emergency staircase. The main volume, therefore, appears to be floating. 

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Image 34 of 37
Diagram Etape 1

From the inside, the double-height loggia opens towards what now became the courtyard. The decision of exaggerating its scale in both height and depth links to the main aim of preserving the original open character and therefore extending the working environment towards the exterior and more specifically towards the garden which is restituted to the public.

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Stairs
© Marie-Caroline LUCAT
University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Marie-Caroline LUCAT

Framing the square, the two poles are complementary and unified using identical materials, drawing architectures that are contemporary, timeless, and the Mediterranean at the same time. Due to the strategic position of the two buildings, the project challenges the scale of the campus and the district in terms of the presence and image of the University within the city and the gateway from campus. With its redefined entrance which affirms transparencies, and provides perspectives of an interior and collective life, the campus presents itself as an institution in keeping with its time, dynamic, serious, and open.

University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE - Exterior Photography, Facade
© Marie-Caroline LUCAT

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Montpellier, France

Click to open map

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

About this office

Cite: “University of Montpellier Village des Sciences / BPA ARCHITECTURE” 04 Jul 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...