Lael House / Barefoot Architects

0

Lael House / Barefoot Architects

Lael House / Barefoot Architects - Exterior Photography, Facade, Garden, Courtyard, Patio
© Justin Sebastian

Lael House / Barefoot Architects - Interior PhotographyLael House / Barefoot Architects - Interior Photography, Table, StairsLael House / Barefoot Architects - Exterior PhotographyLael House / Barefoot Architects - Interior Photography, Table, Chair+ 15

  • Area Area of this architecture project Area :  400
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

More SpecsLess Specs

Lael House / Barefoot Architects - Interior Photography
© Justin Sebastian

Text description provided by the architects. Located amidst the government institutions in the busy region of Mannarkad town, one thing that the client predominantly demanded was a comfortable dwelling away from the bustling city. Since the site perimeter included the ancestral home on an elevated level in the front yard making the site horizontally away from the road and also as the site was almost 3m below the main road level, it helped to create a buffer from the chaos of the city. 

Lael House / Barefoot Architects - Interior Photography, Table, Stairs
© Justin Sebastian
Lael House / Barefoot Architects - Image 12 of 15
Plan – Ground floor
Lael House / Barefoot Architects - Exterior Photography
© Justin Sebastian

The initial concept of Lael emerged from the site conditions. As it was a barren land with minimal vistas, our main motto was to integrate landscape within the built closure in a way to enhance the liveability of the spaces and provide a tropical setting inside and outside the dwelling. This amalgamation thus helped in further zoning out the volume of spaces as public, intimate, and service areas with an invisible thread of connectivity.

Lael House / Barefoot Architects - Interior Photography, Table, Chair
© Justin Sebastian
Lael House / Barefoot Architects - Image 13 of 15
Plan – First floor
Lael House / Barefoot Architects - Interior Photography
© Justin Sebastian

The limelight of the architectural composition is the multiple gathering spaces scattered across the center of the plan. These spaces were designed with respect to the clients’ lifestyle, where they preferred maximum hangout spaces to spend with friends and family. Hence, we created multilevel gathering spaces in which the central double-height is the heart of the built environment. It acts as the main source of lighting and ventilation for the rest of the spaces. This northern facing common area brings in filtered northern light and wind to the living space via the double-wall masonry having intermediate jallis.

Lael House / Barefoot Architects - Interior Photography, Stairs, Handrail, Windows
© Justin Sebastian

The mezzanine effortlessly blends the first floor with the central core, thereby involuntarily turning all the common areas into a single entity. The private core of the built space lies linearly via the southern side where the thick canopy of trees helps to buffer the heat from the southern sun and also filter the south-west winds into the intermediate double-height courtyard between the bedrooms. The roof design was strictly done following the tropical climatic conditions by providing maximum overhang on the slopes. The single massive sloping roof in the facade acts as a major design driving factor of the built form. 

Lael House / Barefoot Architects - Exterior Photography, Facade, Windows, Garden
© Justin Sebastian
Lael House / Barefoot Architects - Image 15 of 15
Sections

The interior material and color palettes were selected taking care of the natural and tropical theme of the residence. Wooden joineries, seamless white walls, and concrete textured ceilings, natural Kota stone flooring; altogether, constituted a pleasant composition of materials. Lael (belonging to God ) residence depicts a perfect example of how architecture can bring out spatial excellence even in a site with minimal scope and potential.  

Lael House / Barefoot Architects - Exterior Photography, Garden
© Justin Sebastian

Project gallery

See allShow less

About this office

Cite: “Lael House / Barefoot Architects” 14 Jun 2022. ArchDaily. Accessed .

世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!

想浏览ArchDaily中国吗?

Did you know?

You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


Comments
Loading...